</br>

Het gevecht van Mathias

Lees zijn verhaal:

Mathias vecht tegen neuroblastoom sinds 27 maart 2015, is door de volledige behandeling gegaan, 57 onderzoeken, 73 overnachtingen en 70 dagconsultaties, maar is 2 maanden daarna al hervallen, alle uitzaaïngen terug, nieuwe uitzaaïngen en de lever opnieuw aangetast. Geen genezing meer mogelijk in ons behandelend ziekenhuis. In eerste instantie proberen we de ziekte als een chronische ziekte verder te bestrijden.

De Diagnose:

Maart 2016, 2 maanden na het doorlopen van de volledige behandeling, is Mahtias al terug volledig hervallen. Kans op genezing is minimaal is de diagnose in ons behandelend ziekenhuis. Tijd kopen door hem zo goed mogelijk in conditie te houden en hopen dat er de komende maanden/Jaren toch een nieuwe behandeling beschikbaar komt.

27 maart 2015, kregen we op spoed de eerste diagnose, tumor in de buik. Een tiental dagen later, de definitieve diagnose, Neuroblastoom categorie 4, op bijnier en lever. Ver gevorderd (cat 4), volledig uitgezaaid in de botten. Uit dissectie is later ook gebleken dat het een MYCN Amplified tumor is.

Dit maakt hem nog agressiever en minder responsive op de behandeling. Initiële prognose was slechts 40% kans op genezing.

Neuroblastoom is:

Het neuroblastoom is een tumor van het onwillekeurige zenuwstelsel dat bijvoorbeeld zorgt voor het activeren van spijsvertering en bloeddruk. Het onwillekeurige zenuwstelsel ontstaat uit de zogenaamde neurale lijst in het zich ontwikkelende embryo. Het groeit uiteindelijk uit tot zenuwvezel-grensstrengen die langs de wervelkolom lopen van de hals tot aan het staartbeen. Het merg van de bijnieren vormt ook onderdeel van het onwillekeurige zenuwstelsel. De bijniermerg produceert hormonen zoals adrenaline (stress hormoon) en adrenaline-achtige stoffen.

Neuroblastomen kunnen overal in het onwillekeurige zenuwstelsel ontstaan, met een voorkeur voor de bijnieren. Neuroblastomen ontstaan waarschijnlijk als gevolg van een fout in de orgaan-ontwikkeling van embryo en pasgeborene en behoren daarom tot de zogenaamde embryonale tumoren.

Het is nog niet precies bekend hoe een neuroblastoom ontstaat. Waarschijnlijk gaat er tijdens de zwangerschap iets mis met de ontwikkeling van het onwillekeurige zenuwstelsel. Hierdoor kunnen sommige cellen in dit zenuwstelsel zich anders gaan gedragen.

Deze cellen groeien dan op een onbeheerste manier, waardoor een kwaadaardig gezwel (tumor) ontstaat. Een tumor kan de weefsels er om heen verdrukken of beschadigen. Ook kan de kanker zich na een tijd gaan verspreiden door het lichaam. Dit wordt uitzaaien genoemd.

Nieuw onderzoek:

Spoedig meer informatie.